Cirkeln: Mitten och utkanten

Sociala cirklar

Cirkeln är den mest perfekta formen som finns (fast den perfekta cirkeln finns kanske inte)... Naturen verkar eftersträva att skapa cirklar. Rektanglar är däremot mycket ovanliga. De är nästan alltid skapade av människor. Men krafterna i naturen arbetar fram runda former, växterna och djuren är ofta runda och stenarna slipas runda. Till och med vattnet formar sig till cirklar för minsta droppe.

Människorna placera sig gärna i cirklar. Våra förfäder satt runt eldar i natten och värmde sig och berättade historier. Gatuartister får snabbt en cirkel runt sig och när det blir slagsmål på skolgården vet man om det för det skapas en cirkel runt dem som slåss.


Skolgården

Dynamiken i samspelet mellan människor blir sällan så stark och så lätt att se som på en skolgård. Säkert är det för att ytan är liten och att barnen inte tänker sig för innan de gör saker. Men samma principer gäller i alla grupper/samhällen, fast de vuxna gör allt för att det inte ska synas... Det som i alla fall händer är att man vänder sina ansikten mot dem som har hög status och bort från dem som har låg. Ledaren är den personen som har flest näsor pekande mot sig. Ledare blir man för att man är intressant. Det är man om man har något som andra behöver/vill ha eller vill undvika (om man är farlig). (Ordet intresse härstammar från inter essere (latin) som betyder vara mellan (mellan en annan person och det som den vill ha).


Respekt

Respekt visar man mot sådant och sådana som är värda den. Bristande respekt antas bero på att något eller någon inte är värd den. Hur visas respekt? Ordet respicere (latin) betyder se tillbaka (ofta) på något/någon. Så gör man om man vill se på en viktig person hur hen reagerar, så att man själv kan rätta sig efter det...

Att frysa ut någon (nonchalera) görs på så sätt att man vänder sig bort och aldrig säger något till den personen. I sociogrammet (den sociala cirkeln) hamnar den personen i utkanten. Den respekterade (den som man ser (upp) till, finns i centrum.

Miljoner cirklar

I varje land finns en huvudstad (vanligtvis den största staden), men också provinshuvudstäder och många andra tätorter. I varje kommun finns stadsdelar och byar. Om man ser på en enskild individ så ingår den personen i många sociala cirklar: skolan, jobbet, föreningar, vänkretsar, en släkt, ett grannskap och en familj. Den minsta sociala enheten är väl ett par, eller kanske en person med ett husdjur.

Ryska dockor

Om man ordnar sina sociala cirklar inifrån och ut finns det många som passar inuti en annan. Man märker snabbt att man kan känna sig stor i en liten krets och liten i en stor. Vissa personer trivs bäst i stora städer och tar för sig av de möjligheter som som finns där. I varje land finns personer som har makt över alla cirklar (regering) eller i alla fall många (företagsledare, politiker, mediapersonligheter, etc).

Som barn skriver man kanske sin adress såhär:

Mitt namn, min gatauadress, postnummer, tätort (kommun), län, land, världsdel, Jorden (Tellus), Solsytemet, Vintergatan, Universum.... Allt börjar med att man funderar på hur ens eget rum passar in ett hus, i ett samhälle, i ett land.

Lite senare börjar man intressera sig för andra länder. Man får information via media, man reser kanske. Man gillar musik, sport och kultur från andra länder, kanske USA eller Storbritannien...

Kulturella sfärer

Om man främst uppskattar kulturyttringar från Västeuropa och Nordamerika passar man bra in i den röda sfären på kartan här. Då vet man mycket mer om den delen av världen och förstår folk från den delen bättre än man förstår andra människor. Man kanske tycker att den delen är bättre än andra delar - i alla fall vill man hellre besöka platser i den delen och känner sig mera hemma där. Mycket beror på språket förstås.

Symboler

Varumärken styr konsumenters val på ett effektivt sätt. De är kopplade till varorna, men också till känslor och associationer. Starbucks och McDonald's är väl störst. I infogrammet här ser man hur dessa varumärken har lyckats erövra vissa delar av världen. Utöver dessa två finns förstås andra varumärken som härmar de stora med liknande upplägg. Sammantaget blir det en mycket kraftig påverkan på och förändring av människors livsstil.

Är det kanske trygghet man är ute efter när man tyr sig till ett varumärke? Om man tycker att världen verkar hotfull och oberäknelig känns McDonald's och Starbucks hemtamt, med samma välkända system överallt.

Lika barn leka bäst

När man känner sig hemma är man lugn och avspänd. Man kan ta saker för vad de är. När man är på helspänn kan man bli livrädd av en katt eller en kvist som knäcks. När man är bland ens egna bekanta mår man bättre, för man vet hur de är - en sorts överblick.